IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите на Острова продължава да расте

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите възлезе на 51,6 пункта през юни

15:42 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите на Острова продължава да расте

Секторът на услугите във Великобритания нараства за втори пореден месец през юни, което може да се изтълкува като знак, че британската икономика е оставила зад гърба си най-лошия момент от икономическата криза.

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите възлезе на 51,6 пункта през юни и по този начин остана в песимистичната зона над 50 пункта за втори пореден месец. Неговата стойност за май бе малко по-висока в размер на 51,7 пункта. Тогава индексът за първи път излезе на нивото над 50 пункта от април 2008 г., предаде Bloomberg.

Данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и доставките не оправдаха пазарните очаквания за ръст до 51,8 пункта. Показателят се изчислява чрез проучване сред мениджърите на 700 компании от сектора на услугите и е важен барометър за състоянието на икономиката.

Компонентите на индекса, които следят активността на предприемачите и нивото на заетостта в сектора, се понижават леко през разглеждания месец.

Английската централна банка ще заседава следващата седмица, но икономистите не очакват нейното ръководство да прибегне до промени в паричната политика на този етап. Икономиката на страната се сви с 2,4% през първото тримесечие, което е най-силното понижение от последното тримесечие на 1958 г.

Британската валута поевтинява с 0,3% спрямо долара по време на днешната валутна сесия. Към 15:05 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6348 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още