IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силата на валутите на Австралия и Нова Зеландия отслабва

Тревожните данни за пазара на труда в САЩ поставиха високодоходните валути под напрежение

10:47 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силата на валутите на Австралия и Нова Зеландия отслабва

Националните валути на Австралия и Нова Зеландия продължиха да се обезценяват спрямо долара и се устремиха съм най-голямата си седмична загуба от месец май. Инвеститорите се разколебаха в своите очаквания за скоростта на възстановяване на икономиката и това доведе до спад в цените на високодоходните активи.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняват за трета поредна седмица, след като спекулациите, че централните банки на двете страни може да пристъпят към повишение на основната лихва през следващите 12 месеца, загубиха своята сила.

Австралийският долар поевтинява с 1,4% спрямо щатския за последните пет валутни сесии. Курсът на двойката AUD/USD е 0,7965 днес спрямо 0,8079 миналия петък. Австралийската валута поевтинява с 0,5% и спрямо японската йена от началото на тази седмица.

Новозеландският долар поевтинява още по-силно – с 2,4% спрямо щатския долар от миналия петък досега. Курсът на двойката NZD/USD днес е 0,6301. Спрямо йената той губи 1,55% до 60,53 йени за един новозеландски долар.

Валутите на двете тихоокеански държави поскъпнаха силно през първите две тримесечия на годината водени от спекулациите за възстановяване на световната икономика. Изчисленията на Bloomberg показват, че техните движения съвпадат с тези на щатския индекс S&P 500 на 80% през тази година.

Вчера обаче те отстъпиха спрямо щатския долар, след като безработицата в САЩ се повиши до 9,5% през юни, което е най-високото ниво от 1983 г. досега. Австралийската валута бе ощетена и новината за свиването на износа на страната през май до най-ниската му стойност за последните 14 месеца.

Според експертите на Morgan Stanley новозеландският долар ще поевтинее спрямо еврото през текущото тримесечие поради фискалната нестабилност в Нова Зеландия и възможността Централната банка на страната да понижи отново основния лихвен процент.

Основната лихва в Нова Зеландия възлиза на 2,5%, а тази в Австралия е на ниво от 3%. Това привлича покупките на тези валути, но съществува риск промените във валутните курсове да заличат печалбата от лихвата.

Значителното поскъпване на местните валути спрямо щатския долар донесе лоши последици за двете страни, защото направи износа им по-скъп и отне част от печалбите на местните компании. Ето защо се появиха прогнози, че правителствата и централните банки обмислят мерки за отслабване на местните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още