IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Незначителен ръст на планираните продажби на имоти в САЩ

Броят на подписаните предварителни договори за продажбата на жилище се увеличава с 0,1% на месечна и 4,6% на годишна база през май

17:36 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Незначителен ръст на планираните продажби на имоти в САЩ

Планираните продажби на жилища в САЩ се повишиха по-слабо от очакваното през май, но все пак записаха четвърти пореден месечен ръст. Отделни данни разкриха, че разходите в строителния сектор на САЩ намаляват по-силно от очакваното през същия месец.

Индексът, който следи месечната промяна в броя на подписаните предварителни договори за продажба на имот, се повиши с 0,1% на месечна база. Показателят отчете рекордния за последните осем години месечен ръст от 7,1% през април.

Пазарните анализатори очакваха, че планираните продажби на жилища ще се повишат с 0,7% за месеца. Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти показаха още, че през май стойността на индекса е с 4,6% по-висока в сравнение със същия месец на 2008 г.

Планираните покупки на готови жилища продължават да се увеличават поради намаляването на лихвите по ипотечните заеми и бонусите, които купувачите на първи имот получават от държавата.

Отделен доклад на статистическото бюро показа, че разходите на строителните компании в САЩ намаляват с 0,9% на месечна база през юни. Икономистите очакваха по-малък спад от 0,5 на сто.

Индексът, който следи разходите в строителния сектор, се повиши през март и април, като отчете месечен ръст от съответно 0,4% и 0,6%.

Данните за планираните продажби на готови жилища не оказаха силно влияние върху курса на щатския долар спрямо еврото. Към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4151 долара, което прави спад на долара от 0,91% от началото на валутната сесия.

Причина за поевтиняването на щатския долар стана докладът за заетостта на агенцията ADP Employer Services. Той показа, че частният сектор на САЩ е закрил 473 хил. работни места през юни, което се оказа повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още