IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обнадеждаващи данни за производствения сектор на Острова

Индексът на бизнес активността в производствения сектор достигна най-високата си стойност от май 2008 г.

13:00 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обнадеждаващи данни за производствения сектор на Острова

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Великобритания се повиши по-силно от очакваното през юни и достигна най-високата си стойност от май 2008 г. Той се увеличи до 47 пункта спрямо 45,4 пункта за предходния месец, което се оказа повече от пазарните прогнози за ръст до 46,4 пункта.

Това е четвъртото поредно увеличение на показателя. Данните на изследователския институт Markit разкриха, че индексът, който следи обема на произведената продукция, се повишава до 52,1 пункта, което е най-високата му стойност за февруари 2008 г. досега.

Всички компоненти, които съставят индекса на бизнес активността, нарастват, в това число индексът на новите поръчки, износа, заетостта и обема на продукцията. Въпреки това той остава в песимистичната зона под 50 пункта за 15-ти пореден месец, предаде Ройтерс.

Отделни данни показаха, че брутната добавена стойност, създадена в сектора на услугите, намалява неочаквано с 1,2% на тримесечна база за периода февруари–април. Икономистите очакваха ръст от 0,2 на сто, след като индексът за сферата на услугите се понижи с 1,6% за предходните три месеца.

Икономиката на Великобритания се е свила с 2,4% на тримесечна база за периода януари – март, което е най-силното понижение от последното тримесечие на 1958 г. Годишният спад е рекорден и възлиза на 4,9 на сто. Именно секторът на услугите заедно със строителния сектор допринасят в най-голяма степен за икономическия спад.

Британската лира поевтинява с 0,2% спрямо долара днес. Към 12:40 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6427 долара. Паундът е поскъпнал с близо 14% спрямо долара за изминалото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още