IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската индустрия расте, продажбите на дребно намаляват

Индустриалното производство отчете най-силния си месечен ръст за последните 56 години през май

09:45 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската индустрия расте, продажбите на дребно намаляват

Индустриалното производство в Япония се повиши за трети пореден месец през май, докато продажбите на дребно отчетоха годишен спад за девети пореден месец. Местните компании продължават да увеличават своите складови запаси, но в същото време нарастващата безработица ограничава покупките на домакинствата.

Индексът, който следи стойността на продукцията на фабриките, добивните компании, както и на компаниите за комунални услуги, се увеличи с 5,9% на месечна база през май. Данните на Министерството на търговията показаха, че това е най-силното повишение в рамките на един месец от 1953 г. досега.

Икономистите очакваха индустриалното производство да се увеличи със 7,1% на месечна база, след като април и март регистрира ръст от съответно 5,9% и 1,6%. Годишният спад възлиза на 29,5 на сто през май, което е по-малко от отбелязаното през април понижение от 30,7 на сто.

Отделен доклад на Министерството на икономиката, търговията и индустрията разкри, че продажбите на дребно намаляват с 2,8% на годишна база през май. Това е деветият пореден годишен спад на индекса, който следи стойността на продажбите на веригите за търговия на дребно в страната.

Индексът остава непроменен в сравнение с месец април, което бе в унисон с пазарните прогнози. Анализаторите обаче очакваха по-слаб годишен спад от 2,6 на сто. Понижението може да се дължи до известна степен на засиленото пазаруване през Интернет, което не се отчита в доклада на mинистерството, предаде Bloomberg.

Японската валута поевтинява слабо спрямо долара и губи 0,2% от началото на днешната валутна сесия. Към 9:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,37 японски йени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още