IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно висока дефлация в Япония през май

Свиването на потреблението може да вкара икономиката на страната във втора дефлационна спирала за последното десетилетие

10:17 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно висока дефлация в Япония през май

Потребителските цени в Япония се понижиха с рекордните 1,1% на годишна база през май. Свиването на потреблението може да вкара икономиката на страната във втора дефлационна спирала за последното десетилетие, предаде Ройтерс.

Ускоряването на дефлацията показва, че мерките на Централната банка за насърчаване на икономиката не са имали нужния ефект. Пазарните анализатори очакваха дефлация от 1% на годишна база, след като потребителските цени се понижиха с 0,1% през април.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на промените в цените на храните и енергията, отговори на прогнозите и намаля с 0,5% на годишна база. Това е най-силният спад на показателя за последните близо две години.

Икономиката на Япония изпадна в период на дефлация след спукването на ипотечния балон в началото на 90-те години на 20 век. Тя нямаше достатъчно време, за да се стабилизира, и отново изпадна в рецесия след ипотечната криза в САЩ, която започна през 2007 г.

Японската централна банка очаква дефлация от 1,5% за текущата фискална година и 1% за следващата. В своя най-нов доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръча на банката да запази сегашната си либерална парична политика.

Отделни данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията показаха, че индексът на бизнес активността се повишава с 2,6% на месечна база през април. Показателят отчете спад от 1,8% за март и 2,3% за февруари.

Японската валута поевтиня спрямо долара след данните за рекордната дефлация. Към 10:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,95 японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още