IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай планира да увеличи инвестициите в злато за сметка на долара

Според водещ икономист на Комунистическата партия покупката на земя в САЩ е по-добра инвестиция от американските ДЦК

10:09 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай планира да увеличи инвестициите в злато за сметка на долара

Комунистическата партия в Китай, която управлява третата по големина икономика в света, е на мнение, че страната трябва да купува повече злато, за да се защити от обезценката на долара. Натрупването на големи запаси от ценния метал ще позволи на китайския юан да играе по-съществена роля в международната търговия.

Това стана ясно от изказването на ръководителя на отдела за икономически изследвания към управляващата Комунистическа партия в Китай. Той е на мнение, че много по-голяма част от огромните валутни резерви на страната трябва да се използват за покупката на енергийни и природни ресурси.

Валутните резерви на Китай възлизат на 1,95 трлн. щатски долара. Експерти предполагат, че около 70% от тях са под формата на активи, деноминирани в щатски долари, каквито са американските ценни книжа. Едва 1,6% от резервите са инвестирани в злато, което е много по-малко в сравнение със страни като САЩ, Германия, Франция и Италия.

За да може китайската валута да застане редом до щатския долар като световна резервна валута, страната трябва да увеличи своите покупки на злато. Към момента китайският юан не е конвертируема валута, което означава, че не може да се обменя лесно срещу други валути.

Според икономическия експерт на Комунистическата партия покупката на земя в САЩ е по-добра инвестиция отколкото американските държавни ценни книжа. Той се опасява, че рязкото увеличение на паричната маса и огромната задлъжнялост на САЩ могат да доведат до обезценката на долара.

През последните месеци много от лидерите в страните от групата на Брик – Бразилия, Русия, Индия и Китай - изразиха тревога, че огромните им инвестиции в активи, деноминирани в долари, може да се обезценят. Причина за тревогите им стана свръхлибералната парична политика на Централната банка в САЩ и непрекъснато нарастващия държавен дълг.

От вчерашното изявление стана още ясно, че Китай ще закупи специални права за тираж от Международния валутен фонд за 50 млрд. долара. Икономистът на Комунистическата партия се надява, че в недалечното бъдеще китайската валута ще бъде включена в кошницата от валути на специалните права на тираж на МВФ.

В края на мината година Китай измести Япония и се превърна в най-големият кредитор на американската държава. Китай държи американски държавни облигации на стойност над 763 млрд. долара към края на април тази година, съгласно данните на финансовото министерство в САЩ. Финансови експерти, цитирани от CNBC, са на мнение, че действителната сума е дори по-голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още