IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби данни за продажбите на дребно във Великобритания

Британската конфедерация на промишлените производители затвърди намаляващия тренд в продажбите на дребно

15:43 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Слаби данни за продажбите на дребно във Великобритания

Индексът на Британската конфедерация на промишлените производители, който следи промяната в приходите на веригите за търговия на дребно, остана на ниво от -17 пункта през юни.

Стойността на показателя е под нулата тогава, когато продажбите на дребно на по-голямата част от 160-те интервюирани вериги за търговия на дребно намаляват.

Пазарните анализатори очакваха индекса да остане непроменен. Той се повиши до 3 пункта през април след ръста на потреблението покрай Великденските празници. Стойността му за май падна до -17 пункта и може да продължи да намалява през следващите месеци.

Това затвърждава намаляващия тренд в продажбите на дребно във Великобритания, който започна след пика, отбелязан през април 2007 г. Това се дължи на нарастването на безработицата и затрудненото кредитиране в страната.

Индексът достигна -55 пункта през декември миналата година, което е най-ниската стойност от началото на изчислението му през 1983 г. Средната дългосрочна стойност на баланса на продажбите на дребно възлиза на 18 пункта.

Най-силно намаляват продажбите на облекло, стоки за бита и електроника. Единствено продажбите на хранителни продукти и мебели отчитат ръст.

Към 15:40 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6544 щатски долара. В рамките на деня британската валута поскъпва с близо 0,6% спрямо щатския долар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още