IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието и секторът на услугите в Япония се подобряват

Индексът на бизнес доверието сред големите производствени компании отчете рекорден скок през второто тримесечие

10:36 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието и секторът на услугите в Япония се подобряват

Индексът на бизнес доверието в Япония се увеличи за първи път за последните девет месеца, а в същото време активността в сектора на услугите отчете първи ръст за последните три месеца.

Индексът на бизнес доверието сред големите производствени компании се повиши до -13,2 пункта през второто тримесечие спрямо рекордно ниската стойност от -66 пункта за предишните три месеца.

Това е най-силното увеличение на показателя, откакто министерският съвет на страната започва да го изчислява през 2004 г. Въпреки това стойността му остава в негативната зона под нула, което означава, че мениджърите на големите компании са все още песимистично настроени за икономическата обстановка в страната.

В същото време индексът на бизнес активността в третичния сектор, или секторът на услугите, се увеличи с 2,2% на месечна база през април, след като отчете спад от 2,8% за март и 1,3% за февруари. Това показва, че разходите на потребителите за различни услуги се увеличават през разглеждания месец.

Противоречивите данни за състоянието на световната икономика напоследък не вдъхват доверие на гуверньора на Японската централна банка Масааки Ширакава. Той се опасява, че потребителите отново ще свият своите разходи, след като ефектът от фискалните стимули на стойност 2,2 трлн. долара по целия свят се изчерпа.

Например мерките на китайското правителство за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара) подкрепиха търсенето на японски стоки в страната. Продажбите на една от най-големите японски автомобилни компании Nissan скочиха с 37% на годишна база в Китай през април. За това помогнаха и данъчните облекчения, които китайското правителство отпусна на купувачите на икономични автомобили, предаде Bloomberg.

Песимизмът на японските домакинства продължи да намалява през май, докато индустриалното производство отчете значителен ръст от 5,2% на месечна база през април. Малко преди това индексът на съвпадащите индикатори отчете първия си ръст за последната година, което също се тълкува като знак, че рецесията в страната може би е към своя край.

Брутният вътрешен продукт на Япония се сви с рекордните 14,2% на годишна база през първото тримесечие. Безработицата достигна петгодишен максимум от 5% през април, като икономисти очакват да продължи да расте и да достигне 5,8% през следващата година.

Един щатски долар се разменя срещу 96,01 японски йени към 10:25 ч. българско време. От началото на днешната сесия японската валута поскъпва с близо 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още