IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови обнадеждаващи данни за американската икономика

Индексът на водещите индикатори в САЩ се увеличи за втори пореден месец през май

18:09 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нови обнадеждаващи данни за американската икономика

Индексът на водещите индикатори в САЩ се увеличи за втори пореден месец през май, което засили още повече надеждите, че икономическата криза в страната може да приключи преди края на тази година.

Той е важен барометър за състоянието на икономиката, защото комбинира десет водещи индикатора, които предсказват икономическата активност през следващите три до шест месеца.

Индексът се повишава с 1,2% на месечна база през май, съгласно данните на Конферентния борд, който е бизнес организация с идеална цел. Пазарните анализатори очакваха индексът да се увеличи с 1%, след като добави 1,1% към стойността си през април.

Показателят за последно е регистрирал подобно силно увеличение в рамките на два последователни месеца през 2001 г., когато приключи последната икономическа криза в САЩ.

Най-силно нарастват компонентите, които следят потребителското доверие, разрешителните за строеж, цените на акциите в състава на S&P 500 и паричното предлагане.

В същото време молбите за помощи при безработица, продължителността на работната седмица във фабриките и новите поръчки за потребителски стоки се влошават.

Отделни данни на Филаделфийския клон на Федералния резерв показаха, че активността в производствения сектор на региона продължава да се свива, но с най-слабото темпо за последните девет месеца. Индексът на производствената активност се покачва до -2,2 пункта през юни спрямо -22,6 пункта за предишния месец.

Той се приближи силно до разделителното ниво от 0 пункта, което разграничава нарастването от свиването на производствената активност. Компонентите, които следят новите поръчки и продажбите се увеличават едновременно.

По-рано днес стана ясно, че броят на американците, които са трайно безработни, намалява за седмицата до 6 юни и достига 6,69 млн. души. Броят на новите лица, които са подали молби за помощи при безработица се увеличава леко с 3 хил. до 608 хил. души.

Към 18:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3964 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия доларът отстъпва с 0,2% спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още