IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлацията в САЩ стигна рекордно ниво за последните 59 години

Данните не оправдаха пазарните очаквания за по-силен месечен ръст на цените и по-слаба годишна дефлация

16:31 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в САЩ стигна рекордно ниво за последните 59 години

Цените на потребителските стоки в САЩ са намалели с 1,3% на годишна база през май. Това е най-високото ниво на дефлация от 1950 г. досега.

В рамките на месеца индексът на потребителските цени нараства с 0,1%, след като намаля с 0,1% през март и остана на това ниво през април.

Данните на Бюрото за трудова статистика не оправдаха пазарните очаквания за по-силен месечен ръст на цените с 0,3% и по-слаба годишна дефлация от 0,9%.

Поскъпването на енергията с 0,2% се компенсира изцяло от по-ниските цени на хранителните продукти. В сравнение със същия месец на миналата година обаче цената на енергийните ресурси намалява с 27,3 на сто.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергийните ресурси, също се повишава с 0,1% на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година показателят отчита ръст от 1,8 на сто.

Това показва, че цените на потребителските стоки нарастват със стабилен темп, ако се изключат тези на енергията и храните, които бяха изключително волатилни през последната година.

През разглеждания месец поскъпват наемите, лекарствата, разходите за медицински и комунални услуги. Цените на облеклото, транспорта и новите автомобили също се увеличават.

Отделни данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се свива по-слабо от очакваното. Той достига 101,5 млрд. долара за първите три месеца на годината, което е спад от 34,5% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г.

Това е най-ниската стойност на отрицателното салдо по текущата сметка от последното тримесечие на 2001 г., когато американската икономика също се намираше в криза.

Щатският долар поевтиня след данните за инфлацията и към 16:20 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,3866 долара за едно евро спрямо 1,3833 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още