IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката централна банка изненадващо смъкна лихвата до 1,25%

Централната банка реши да използва и социалната мрежа Twitter, за да оповести решението си

16:14 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Норвежката централна банка изненадващо смъкна лихвата до 1,25%

Централната банка на Норвегия неочаквано понижи основния лихвен процент с 0,25 базисни пункта до 1,25%. Това е най-ниската стойност на основната лихва в 193-годишната история на банката и седмата редукция от октомври миналата година, когато тя бе на ниво от 5,75%.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че ръководството на Norges Bank ще се въздържи от нова лихвена редукция след поредицата от добри икономически данни през последните седмици.

Централната банка избра нестандартен начин, за да оповести своето лихвено решение. Тя реши да използва и социалната мрежа Twitter, за да разпространи информацията за своята парична политика сред колкото се може повече хора.

От докладът за паричната политика на Централната банка става ясно, че нови редукции на основната лихва са малко вероятни. Той разкрива още, че може да се очаква затягане на паричната политика през втората половина на 2010 г.

Икономиката на Норвегия навлезе в рецесия през първото тримесечие на годината, в резултат от силното свиване на производствения сектор. Брутният вътрешен продукт на страната, като се изключи добавената стойност в петролния сектор, намаля с 1% за периода януари-март в сравнение с последното тримесечие на 2008 г., когато намаля с 0,8%.

Икономическите данни от последните седмици обаче загатват, че кризата губи своята сила. Цените на потребителските стоки се увеличават, както и продажбите на дребно и активността на пазара на недвижими имоти. Ръководството на Норвежката централна банка очаква, че инфлацията ще се забави до около 1-1/2 процента през следващата година.

Норвежката крона поевтиня спрямо долара и еврото след изненадващия ход на Централната банка. Към 15:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 6,4399 норвежки крони спрямо курс от 6,4064 един час по-рано.

В рамките на деня норвежката валута поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар и с близо 0,4% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още