IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата във Великобритания продължава да расте

Броят на безработните лица достига 2,26 млн. души към края на април, което е най-високото ниво за последните 12 години

12:16 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата във Великобритания продължава да расте

Равнището на безработица във Великобритания продължи да се покачва и стигна 7,2% от работната сила за периода февруари-април. За тримесечието до края на януари безработицата е била 6,5 на сто. Това е най-високото равнище на безработица от юли 1997 г. досега.

Все пак данните на националния статистически офис се оказаха малко по-добри от пазарните очаквания за ръст на безработицата до 7,3% за разглеждания период.

Броят на безработните лица, изчислен съгласно методиката на Международната организация на труда, възлиза на 2,26 млн. души към края на април. Това е най-високата стойност за последните 12 години.

Безработните лица са с 232 хил. души повече спрямо предишното тримесечие и с 605 хил. души повече спрямо същия период на миналата година.

Броят на лицата, подали молба за социална помощ при безработица, се увеличава с 39 300 души през май, след като намаля с 49 600 души през април. Увеличението се оказа доста по-малко в сравнение с пазарните очаквания за ръст от 60 хил. души.

По този начин общият брой на лицата, които получават помощи за безработица, се увеличи до 4,8% от работната сила през май, което е най-високата стойност от ноември 1997 г. досега.

Средните доходи нарастват по-силно от очакваното, главно благодарение на бонусите изплатени във финансовия сектор в рамките на периода от февруари до април. Те отчитат ръст от 0,8% на годишна база, след като намаляха с 0,3% за предишното тримесечие.

Данните за растящата безработица оказаха силен натиск върху британската лира. Към 12:15 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6287 щатски долара спрямо курс от 1,6419 преди новината. Днес британската лира се обезценява с над 0,7% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още