IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Швейцария отново се увеличават

Приходите на веригите за търговия на дребно се повишиха по-силно от очакваното с 1,2% на годишна база през април

11:08 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Швейцария отново се увеличават

Приходите на веригите за търговия на дребно в Швейцария отчетоха ръст за втори пореден месец, като се увеличиха два пъти повече от очакваното.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно в страната, се повиши с 1,2% през април спрямо същия месец на миналата година. Данните на Федералния статистически офис са коригирани с инфлационния индекс и с броя на работните дни, и не включват продажбите на дилърите на автомобили, бензиностанциите и газстанциите.

Анализаторите очакваха два пъти по-слаб годишен ръст на продажбите на дребно от 0,5%, след като през март те се увеличиха с 1,2% на годишна база.

Нарастването на оборота на търговците на дребно през разглеждания месец се дължи до голяма степен на засиленото потребление на домакинствата покрай Великденските празници. Тази година те се паднаха през април, докато през миналата са били през май.

Най-силно са се увеличи продажбите на хранителни продукти, алкохолни напитки и тютюневи изделия – с 10,5% на годишна база. Търговията на дребно се увеличава с общо 1% през първите четири месеца на тази година.

По-рано през седмицата стана ясно, че швейцарската индустрия се свива с 13,1% на тримесечна и 9,5% на годишна база през първото тримесечие на годината. Това е най-силният спад на индустриалното производство, откакто статистиката започва да се води през 1991 г.

В същото време производствената дефлация продължи да се увеличава и достигна 2,9% през май. Комбинираният индекс на производствените и вносните цени се понижи с 5% на годишна база, което подсказва, че потребителките цени ще продължат да намаляват през следващите месеци.

Утре ще се състои срещата на Швейцарската централна банка, като пазарните анализатори очакват, че основната лихва ще остане непроменена на ниво от 0,25 на сто. През последната половин година Централната банка се стреми да обезцени местната валута чрез агресивно разхлабване на своята парична политика.

Швейцарската валута успя да поскъпне благодарение на добрите данни за продажбите на дребно и в рамките на деня напредва с 0,2% спрямо щатския долар. Към 11:00 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0860 швейцарски франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още