IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийската икономика е на пътя към възстановяването

Индексът на водещите индикатори се повиши за втори пореден месец през април

10:11 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийската икономика е на пътя към възстановяването

Австралийската икономика продължава да демонстрира признаци на възстановяване. Индексът на водещите индикатори се повиши за втори пореден месец, благодарение на поскъпването на акциите, по-високата активност на пазара на недвижими имоти и увеличаването на паричната маса в обращение.

Индикаторът, който се изчислява от Института в Мелбърн, добави 0,7% на месечна база през април до 249,6 пункта, след като се повиши с 0,4% през март.

Икономическият барометър се понижава с 3,5 на сто спрямо същия месец на миналата година, след като отчете спад от 5,1% през март и 6,1% през февруари. По този начин той остава под средния си дългосрочен темп на растеж от 3 на сто.

Индексът на водещите индикатори в Австралия е важен ориентир за състоянието на икономиката през следващите три до девет месеца. Той обединява осем водещи икономически индикатора, в това число потребителско доверие, цени на жилищния и фондовия пазар, парично предлагане и лихвени спредове.

Индексът регистрира най-ниската си стойност от 1982 г. досега през февруари, след което започна да се повишава. Сегашната му стойност обаче продължава да бъде ниска, което загатва, че икономиката на страната все пак може да се свие през второто и третото тримесечие на годината.

В случай че стойността на показателя продължи да се повишава със сегашното темпо, може да се очаква ръст на брутния вътрешен продукт през първата половина на 2010 г.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява сегашното състояние на икономиката, също отчете ръст през април. Той добави 0,5% до 237,5 пункта, предаде Bloomberg.

Във вторник Австралийската централна банка загатна, че може да прибегне до нови лихвени редукции, в случай, че възстановяването на икономиката бъде застрашено от поскъпването на местната валута. Дебатът около стойността на основната лихва в страната става все по-сложен, след като стана ясно, че положителните ефекти от фискалните и монетарните мерки на властите може да бъдат неутрализирани от поскъпването на местната валута.

Отделни данни на Австралийското статистическо бюро показаха, че началното жилищно строителство отчита значително по-слаб спад през първото тримесечие на годината. Броят на новите строежи на жилищни сгради отчита спад от 4% на тримесечна база, след като се понижи с 11,5% през последните три месеца на миналата година. Началното жилищно строителство се свива с 22,5% спрямо същото тримесечие на 2008 г.

Към 10:00 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,7991 щатски долара. В рамките на днешната валутна сесия австралийският долар поскъпва с над 0,7% спрямо щатската валута и с над 16% за последните три месеца. Това засили очакванията, че Централната банка в Австралия може да прибегне до мерки за допълнително разхлабване на местната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още