IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустрията на САЩ продължава да се свива

Степента на натоварване на производствените мощности в САЩ достигна рекордно ниска стойност през май

16:55 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустрията на САЩ продължава да се свива

Индустриалният сектор на САЩ продължи да се свива, в резултат на което степента на натоварване на производствените мощности достигна рекордно ниска стойност през май. Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че годишната дефлация на ниво производител достига рекордна стойност през май, главно поради поевтиняването на хранителните продукти.

Индустриалното производство в САЩ намалява с 1,1% през май спрямо предходния месец. Индексът се понижава трайно през общо 16 от последните 17 месеца. Това показва колко силно е бил засегнат секторът, който обединява фабриките, добивните компании и тези за комунални услуги.

Пазарът очакваше малко по-слабо понижение на показателя от 1% на месечна база, след като през април индустриалното производство намаля с 0,7%. За последната година индустриалното производство се свива с 13,4 на сто, което е най-големият спад от 1946 г. досега, съгласно данните на Федералния резерв.

Свиването на индустрията логично води и до спад на степента на натоварване на производствения капацитет. Тя се понижава до 68,3% през май спрямо ревизираната надолу стойност от 69% за предходния месец.

Степента на използване на капацитета представлява съотношение между действителния обем на производството и потенциалния му обем. Понижението се обуславя в най-голяма степен от по-ниската активност във фабричния сектор и най-вече в сектора за производство на стоки с дълготрайна употреба, в това число моторни превозни средства и високотехнологични продукти.

Малко по-рано днес стана ясно, че цените на ниво производител се увеличават с 0,2% на месечна база през май, след като се повишиха с 0,3% през предишния месец. Пазарните анализатори очакваха производствена инфлация от 0,6% спрямо предишния месец.

Поскъпването на енергийните ресурси с 2,9% на месечна база неутрализира изцяло поевтиняването на хранителните продукти с 1,6% през разглеждания месец.

За последните 12 месеца индексът на производствените цени се е понижил с 5 на сто. Това е най-силната дефлация на ниво производител в САЩ от 1949 г. и се обуславя от поевтиняването на горивата през последната година.

Основният индекс на производствените цени, който изключва цените на храните и енергията, неочаквано се понижи с 0,1% на месечна база, но отчита годишен ръст от 3 на сто. Икономистите очакваха показателят да повтори увеличението от предишния месец и да добави 0,1%.

Към 16:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3873 щатски долара спрямо курс от 1,3916 един час по-рано. Лошите данни за щатската индустрия бяха частично компенсирани от съживяването на активността в строителния сектор през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още