IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от Г8 ще решават за затягането на паричната политика

Финансовите пазари, които от месеци спекулират, че икономическата криза губи своята сила, ще следят внимателно решенията на Г8

11:53 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от Г8 ще решават за затягането на паричната политика

Финансовите министри на осемте най-развити индустриални държави от групата на Г8 ще се срещнат в петък и събота, за да обсъдят редица важни икономически въпроси. Финансовите пазари, които от месеци спекулират, че най-лошата част от икономическата криза е преминала, ще следят внимателно техните решения.

Страните от Г8 се намират под натиска на останалия свят, който очаква тяхното координирано решение за борба с рецесията и проблемите във финансовия сектор. Основните въпроси, които финансовите министри трябва да обсъдят, са свързани с икономическите перспективи и либералната парична политика на централните банки.

Всякакви коментари от страна на Г8 за подобряване на реалното състояние на икономиката могат да подкрепят ралито на финансовите и стоковите пазари през следващата седмица. Инвеститорите ще следят напрегнато за евентуален политически натиск от правителствата върху централните банки във връзка с тяхната необичайно либерална парична политика.

Германският канцлер Ангела Меркел вече си позволи да критикува открито нестандартните мерки за разхлабване на монетарната политика на Европейската централна банка. Ето защо не е изключено политиците да обсъдят стратегии за затягане на паричната политика през тази година.

Голям интерес буди и реакцията на тези страни скорошното силно поевтиняване на щатския долар, който удари шестмесечно дъно спрямо кошница валути в началото на юни. Това прави износът на останалите държави по-малко конкурентоспособен и застрашава стабилността на доларовите им резерви и инвестициите деноминирани в долари.

Финансовите министри трябва да дискутират и наболялата реформа в системата за финансова регулация. Трябва да се уточни и ролята на Световната банка и Международния валутен фонд като наднационални регулаторни органи.

МВФ обмисля възможността да издаде нови специални права за тираж на стойност 250 млрд. долара, за да се увеличи допълнително ликвидността в икономиката. Те ще могат да се предоставят като заеми на страните, които са били най-силно засегнати от финансовата криза. В случай, че този план срещне нерешителна подкрепа от Г8, финансовите пазари в развиващите се икономики може да пострадат значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още