IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът на японските домакинства намалява, индустрията расте

Индексът на потребителското доверие достигна 14-месечен максимум през май, но все още се намира в песимистичната зона под 50 пункта

10:10 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Песимизмът на японските домакинства намалява, индустрията расте

Песимизмът на японските домакинства за икономическата обстановка в страната намалява за пети пореден месец през май, което е ранен индикатор за нарастване на потребителските разходи в идните месеци. В същото време производството на местните фабрики, на добивните компании и тези за комунални услуги отчете по-силен от очакваното ръст през април.

Индексът на потребителското доверие се увеличава до 35,7 пункта през май спрямо 32,4 пункта през април. Това е най-високата стойност на показателя за последните 14 месеца. Все пак барометърът за доверието на домакинствата остава в песимистичната зона под 50 пункта, което означава, че потребителите все още изпитват несигурност по отношение на икономическата обстановка.

Данните се оказаха малко по-добри от пазарните очаквания за ръст на индекса до 34,1 пункта. Той се повишава трайно през последните пет месеца, след като достигна най-ниската си историческа стойност от 26,2 пункта през декември миналата година.

Отделни данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията показаха, че производството на индустриалния сектор в Япония се увеличава с 5,9% на месечна база през април. В сравнение със същия месец на миналата година стойността на индустриалната продукция намалява с 30,7 на сто.

Предварителните данни бяха за по-слаб ръст от 5,2% на месечна база и годишен спад от 31,2 на сто. Доставките се увеличават с 3% в рамките на месеца, докато складовите запаси намаляват с 2,7%. Степента на използване на производствения капацитет отчита месечен ръст от 10,2% през април, но през последните 12 месеца е намаляла с 35,5%.

Към 9:55 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 97,92 японски йени. Японската валута поевтинява с близо 0,4% спрямо долара днес и с близо 8% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още