IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно в САЩ расте, молбите за социални помощи намаляват

Продажбите на търговците на дребно в САЩ се увеличиха за първи път през последните три месеца през май

16:58 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в САЩ расте, молбите за социални помощи намаляват

Продажбите на търговците на дребно в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното през май, а в същото време броят на американците, които са подали за първи път молба за социални помощи при безработица, се понижи с 24 хил. за последната седмица.

Стойността на продажбите на веригите на дребно в САЩ нараства с 0,5% на месечна база през май. Това е първото увеличение за последните три месеца, след като показателят намаля с 0,2% на месечна база през април и с 1,1% през март.

Данните на бюрото за статистически изследвания се оказаха малко по-добри от пазарните очаквания за месечен ръст на оборота на търговците на дребно в размер на 0,4%.

Продажбите на дребно без автомобилите и автомобилните части също се увеличават с 0,5% на месечна база през май. Индексът намаля с 0,2% през април и с 1,2% през март. И тук увеличението се оказа по-голямо от прогнозите на икономисти за месечен ръст от 0,2 на сто.

Най-силно нарастват продажбите на дилърите на автомобили, както и тези на строителни материали, дрехи, хранителни продукти и лекарства. Продажбите на коли скачат с 0,5% на месечна база през май, след като се понижиха с 0,4% през април.

Нарастването на продажбите на дребно е важен фактор за американската икономика, защото потреблението на домакинствата генерира по-голямата част от брутния вътрешен продукт на страната. Нарастването на дела на спестяванията от разполагаемия доход на домакинствата обаче може да попречи на трайното увеличаване на разходите.

Отделни данни на Министерството на труда разкриха, че броят на американците, които за първи път са подали молба за обезщетения при безработица, се понижава за трета поредна седмица. Той достига 601 хил. души за седмицата до 6 юни в сравнение с 625 хил. души за предишната седмица.

Пазарните анализатори очакваха по-слабо понижение на показателя до 614 хил. души спрямо първоначално обявените 621 хил. души за предишната седмица. Четириседмичната средна стойност на показателя, която коригира случайните колебания, се понижава с над 10 хил. до близо 622 хил. души.

В същото време броят на трайно безработните лица продължи да расте за поредна седмица и отбеляза нова рекордна стойност от 6,8 млн. души. Това е два пъти повече спрямо нивата отпреди една година. Безработицата в САЩ се очаква да достигне 10% до края на 2009 г.

Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4042 щатски долара. От началото на деня щатската валута поевтинява с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още