IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паундът достигна най-високата си стойност за 2009 година

Данни, че рецесията на Острова може би си отива, подкрепиха британската валута днес

13:37 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Паундът достигна най-високата си стойност за 2009 година

Британската лира достигна най-високата си стойност от началото на годината днес, достигайки 1,1745 GBP/EUR. Причина за това станаха вчерашните данни на Националния институт за икономически и социални изследвания, които показаха ръст на икономиката през май и април.

Паундът получи подкрепа и от данните за индустриалното производство на Острова, което през април е успяло да постигне първия си ръст за последните 14 месеца, предава ВВС. С може би най-голяма заслуга за повишения интерес към валутата обаче са завишените очаквания за инфлацията през следващата година.

Новите прогнози на Английската централна банка сочат, че се очаква инфлация от 2,4 на сто догодина, след като при предишната прогноза бе посочено ниво от 2,1 на сто.

Поскъпването на британската лира бе подхранено и от силното увеличение на индекса на водещите индикатори. Той добавя 0,9% към стойността си и достига 92,2 пункта през април, след като се понижи с 0,5% на месечна база през март и 0,6% през февруари.

Икономическият барометър се увеличава благодарение на ръста на компонентите, които следят потребителските очаквания, цените на акциите и очакванията за производството през следващите месеци. Това е първото увеличение на показателя от октомври 2007 г. досега.

Индексът на водещите индикатори се публикува от Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел. Той е важен важен икономически индикатор, защото прогнозира развитието на икономиката през следващите шест месеца. Неговото увеличение загатва най-красноречиво, че икономическата криза на Острова може би е към своя край.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още