IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на китайския износ през май

Износът намалява с 26,4% в сравнение със същия месец на миналата година, в резултат на което търговският излишък се свива с близо една трета

11:06 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на китайския износ през май

Износът на китайски стоки отчете рекорден спад през май, след като търсенето в САЩ и Европа се понижи чувствително през тази година. Износът намалява с 26,4% в сравнение със същия месец на миналата година, което е още по-силно понижение в сравнение с предишния рекорд от февруари.

Вносът също се свива значително и отчита спад от 25,2% на годишна база. В резултат на това положителното салдо по търговския баланс на страната се свива с 33% за последните 12 месеца и достигна 13,4 млрд. щатски долара през май.

Китай не публикува подробни данни за търговския си баланс, но свиването на излишъка с близо една трета вероятно идва от спада в търговията със САЩ, който е основен търговски партньор на страната, пише BBC. В миналото щатските власти обвиняваха Китай, че стимулира своя износ, като занижава изкуствено стойността на своята валута.

Отделни данни на китайската статистическа служба показаха, че инвестициите в страната се увеличават с близо 33% на годишна база за първите пет месеца на тази година. Това отчасти се дължи на факта, че правителството започна да харчи средствата от спасителния пакет на рекордна стойност от 586 млрд. долара, който има за цел да стимулира икономиката. 

Част от скорошния оптимизъм на финансовите пазари се базира именно на убеждението, че фискалните стимули в Китай работят успешно и растежът на брутния вътрешен продукт може да достигне таргета на правителството от 8% през тази година. Икономиката на страната отчете годишен ръст от 6,1% през първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още