IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричното производство и търговският дефицит на Великобритания нарастват

Фабричното производство отчете изненадващ ръст от 0,2% на месечна база през април

13:41 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фабричното производство и търговският дефицит на Великобритания нарастват

Продукцията на индустриалния сектор във Великобритания изненадващо се увеличи и отчете първото си повишение за последните 15 месеца. В същото време дефицитът по търговското салдо на страната достигна най-високата си стойност от септември миналата година досега.

Индексът който следи стойността на продукцията на фабриките, добивните и комуналните предприятия се увеличава с 0,3% на месечна база през април. Показателят намалява с 12,3 на сто в сравнение със същия месец на миналата година.

Данните на националния статистически офис се оказаха по-добри от пазарните очаквания за месечен спад от 0,1% и годишен спад от 12,4%. През март индустриалното производство намаля с 0,3% на месечна и 12,7% на годишна база.

Фабричното производство също отчете изненадващ ръст от 0,2% на месечна база през април. По този начин индексът повтори увеличението регистрирано за предишния месец, което бе първото за последната година.

Фабричното производство се свива с 12,7% за последните 12 месеца в сравнение със спад от 13,1% за предишния месец. Намаляването на потреблението в световен мащаб, както и затрудненото кредитиране ще продължат да оказват негативно влияние върху сектора.

Междувременно стана ясно, че отрицателното салдо от търговията със стоки и услуги между Великобритания и останалия свят се увеличава до 3 млрд. паунда през април. Това е най-високата стойност за последните осем месеца. Стойността на дефицита възлезе на 2,7 млрд. паунда през март.

В същото време дефицитът от търговията със стоки се увеличава до 7 млрд. паунда през април в сравнение с 6,5 млрд. паунда през март. Икономистите очакваха той да се свие до 6,4 млрд. паунда, а отрицателното салдо от търговията със стоки и услуги да намалее до 2,4 млрд. паунда.

Износът и вносът се увеличават едновременно с 3% на месечна база през април. Цените на износа намаляват с 2%, докато тези на вноса се понижават с 1%.

Към 13:40 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6398 щатски долара. За последната една година британската валута е поевтиняла с близо 16 на сто спрямо долара, но от началото на тази година поскъпва с 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още