IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлация в Китай за четвърти пореден месец

Дефлацията се задържа и през май, което ще улесни поддържането на ниски лихвени проценти в страната

09:38 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлация в Китай за четвърти пореден месец

Потребителските цени в Китай се понижават и през май, постигайки поредица от четири поредни месечни спада. Това дава добри възможности на властите да запазят ниските лихвени проценти, които подпомагат инвестициите и кредитирането в условията на глобалната криза.

През май индексът на потребителските цени бележи спад от 1,4 на сто на годишна база, съобщават от националната статистика. Така дефлацията се забавя минимално, след като през април беше отчетен спад на потребителските цени от 1,5 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за дефлация от 1,3 на сто.

В същото време индексът на производствените цени е отбелязал рекордно понижение от 7,2 на сто на годишна база, което е индикатор, че потребителските цени ще продължат да се понижават през следващите месеци, коментира Bloomberg.

Днес на борсата в Шанхай основният индекс CSI 300 се повишава с 0,5 на сто, а китайският юан поскъпва минимално до 6,8333 юана за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още