IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно поскъпване на латвийската валута за последните три години

План за редуциране на държавните разходи на Латвия подкрепи валутата на страната

17:58 | 09.06.09 г.
Рекордно поскъпване на латвийската валута за последните три години

Латвийският лат поскъпна до рекордно ниво от юни 2006 година насам, след като правителството на страната обяви план за редуциране на държавните разходи с 500 млн. лата (994 млн. долара), съобщи Bloomberg.

Новината за намаляване на правителствените разходи означава, че страната вероятно ще получи исканата финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 7,5 млрд. евро.

Днес валутата на Латвия поскъпна с 0,73% до 0,7005 лата за едно евро. Латвия е в квази-валутен борд, при което курсът на лата е вързан за еврото при съотношение 0,702804 за едно евро, но тъй като страната участва и във валутния механизъм ERM II, то е позволен коридор на „плаване“ от -+1% спрямо централния курс.

Поскъпването на лата подкрепи и останалите валути в Централна и Източна Европа, тъй като напоследък се засилват спекулациите, че девалвирането на латвийската валута би потопило и останалите валути в региона.

Почти всички валути в региона се изстреляха, като унгарският форинт напредна с 0,8%, а чешката крона добави 0,26%.

От началото на 2009 година централната банка на Латвия изхарчи близо 1 млрд. евро в опит да поддържа валутата на страната стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още