IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задлъжнялостта на американците продължава да намалява

Общата стойност на потребителските кредити намалява с 15,7 млрд. долара през април и достига 2,52 трлн. долара

22:57 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задлъжнялостта на американците продължава да намалява

Задлъжнялостта на американските домакинства продължи да намалява през април и отчете трети пореден месечен спад. Растящата безработица, която достигна 9,4% от работната сила през май, прави потребителите все по-предпазливи и голяма част от тях предпочитат да погасяват своите заеми и се въздържат от ново кредитиране.

Данните на Федералния резерв показаха, че общата стойност на потребителските кредити намалява с 15,7 млрд. долара на месечна база през април и достига 2,52 трлн. долара. Понижението възлиза на 7,4% в сравнение с общата задлъжнялост на домакинствата през същия месец на миналата година.

Това е седмото понижение на показателя за последните девет месеца. То показва, че плащанията на потребителите по отпуснатите кредити превишават с 15,7 млрд. долара стойността на новоотпуснатите кредити.

Пазарните очаквания бяха за по-малък спад от 6 млрд. долара, след като през март кредитите намаляха с рекордните 16,6 млрд. долара.

В абсолютна стойност понижението през април е второто по големина откакто статистиката започва да се води през 1943 година. Процентният спад на годишна база също се нарежда на второ място, след като през декември 2000 г. стойността на отпуснатите потребителски кредити намаля с 8,1% на годишна база.

Револвиращите кредити, каквито са тези по кредитните карти, намаляват с 8,6 млрд. долара до 931 млрд. долара през разглеждания месец. Това се равнява на годишен спад от 11 на сто.

Останалите потребителски кредити, каквито са заемите за покупка на автомобили, се понижават със 7,1 млрд. долара, или 5,3% на годишна база, до 1,6 трлн. долара.

Данните на Федералния резерв не включват обезпечените с недвижимо имущество задължения, каквито са ипотечните заеми и жилищните кредитни линии.

Задлъжнялостта на потребителите намалява тогава, когато те предпочитат да изплащат своя дълг и се въздържат от вземането на нови кредити, както и когато банките отписват кредити от своите балансови отчети.

Щатската валута поскъпва с повече от 1,5% днес спрямо еврото благодарение на данните за заетостта през месец май. Към 22:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3965 щатски долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още