IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ започва да изкупува финансови активи през юли

Европейската централна банка се надява по този начин да възстанови доверието в дълговия пазар на еврозоната

13:44 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ започва да изкупува финансови активи през юли

Европейската централна банка (ЕЦБ) се надява, че ще успее да възстанови доверието в дълговия пазар на еврозоната чрез своята програма за изкупуване на финансови активи. Това заяви нейният президент Жан-Клод Трише по време на международна конференция във Варшава, организирана от Полската централна банка. 

Ръководството на Европейската централна банка не разкри съществени подробности относно своята програма за изкупуване на обезпечени облигации на стойност до 60 млрд. евро. Покупките ще започнат през юли и ще продължат през следващите 12 месеца, предаде Dow Jones Newswires.

Институцията също така ще провежда операции по рефинансиране през следващата година. По този начин търговските банки в еврозоната ще имат сигурност по отношение на цената на финансирането, което може да получат. Жан-Клод Трише остана сдържан и не предостави допълнителна информация за тръжната процедура.

Той наблегна, че всички нетрадиционни мерки за разхлабване на паричната политика ще бъдат отменени, в случай че застрашат ценовата стабилност в средносрочен план. За пореден път президентът на ЕЦБ бе категоричен, че няма да прави компромиси по отношение на своите приоритети и ценовата стабилност заема първо място сред тях.

Вчера президентът на ЕЦБ заяви, че очаква икономиката на еврозоната да започне да расте през третото тримесечие на 2010 г. Малко преди това Европейската централна банка остави основната лихва непроменена на рекордно ниското ниво от 1% за втори пореден месец.

Към 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4181 щатски долара. От началото на годината единната валута е поскъпнала с 1,5% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още