IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише очаква икономически ръст в средата на 2010 г.

Ръководството на ЕЦБ коригира надолу прогнозите си до икономически спад от 4,6% през тази година и 0,3% през следващата

17:30 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише очаква икономически ръст в средата на 2010 г.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише очаква, че икономиката на еврозоната постепенно ще се стабилизира и ще започне да расте в средата на следващата година.

Дотогава брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, ще продължи да намалява, но с по-слаб темп в сравнение с предишните две тримесечия.

Ръководството на Европейската централна банка коригира надолу своята макроикономическа прогноза и вече очаква, че икономиката на еврозоната ще се свие с 4,6% през тази година и с 0,3% през следващата.

Безработицата ще продължи да расте през тази година, защото трудовият пазар тепърва ще абсорбира последиците от икономическата криза.

През март ЕЦБ прогнозира икономически спад от 2,7% през 2009 г. и стагнация през 2010 г. Трише оправда новата по-мрачна прогноза с изненадващо силния спад на БВП от 2,5% през първото тримесечие.

Според него слабата икономическа активност ще държи цените ниски не само в еврозоната, но и в световен мащаб. Инфлацията в еврозоната достигна нулево ниво през май и не е изключено да се превърне в дефлация през следващите месеци.

Европейската централна банка остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 1% за втори пореден месец. Жан-Клод Трише бе категоричен, че банката не планира да увеличава стойността на програмата за изкупуване на финансови активи или да понижава основната лихва.

Еврото не реагира силно на изявлението на президента на ЕЦБ и към 17:10 ч. българско време се разменя срещу 1,4139 щатски долара.

Паричната политика на Европейската централна банка е доста по-консервативна в сравнение с тази на централните банки в повечето развити икономики, които понижиха лихвените си проценти до близки до нула нива и агресивно наливат пари в икономиката чрез изкупуването на финансови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още