IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителната страна на кризата – ръст на продуктивността

През първото тримесечие на годината производителността на работниците в САЩ е нараснала с 1,6%

17:02 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Положителната страна на кризата – ръст на продуктивността

Икономическата криза има и своите положителни ефекти върху компаниите и това се доказва от днешните данни на американското министерство на труда. Те показват, че продуктивността в икономиката на страната се е увеличила с цели 1,6 на сто през първото тримесечие на годишна база.

Показателят се изчислява като производството, реализирано от един работник в рамките на час. Това дава сигнал, че съкращаването на разходите и служителите е довело до оптимизация на трудовия процес и повишаване на производителността на заетите, коментира Bloomberg.

Увеличението на продуктивността е двойно по-голямо от направените преди месец прогнози за увеличение с 0,8 на сто и доста над очакванията за увеличение с 1,2 на сто, които преобладаваха сред анализаторите. През предходното тримесечие производителността на труда в САЩ отбеляза спад от 0,6 на сто на годишна база.

В същото време разходите за труд в САЩ забавят своя ръст. След увеличение от 5,1 на сто през последните три месеца на миналата година, те нарастват с 3 на сто през първото тримесечие на 2009 година. Докладът показва още, че през тримесечието компаниите са намалили работните часове с 9 на сто.

Днес трудовото министерство на САЩ съобщи още, че броят на американците, които са подали молби за помощи при първоначална безработица през последната седмица, е намалял с 4 хил. до 621 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още