IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадската централна банка се въздържа от лихвени промени

Канадската централна банка се опасява, че поскъпването на местната валута може да попречи на икономическото оздравяване

16:48 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канадската централна банка се въздържа от лихвени промени

Канадската централна банка остави основната лихва в страната непроменена на ниво от четвърт процент и потвърди намерението си да я остави на това ниво до края на второто тримесечие на 2010 г.

Ръководството на институцията се опасява, че силното поскъпване на местната валута може да неутрализира ранните признаци за възстановяване на икономиката.

Решение за запазване на основната лихва малко по-рано днес взеха и Европейската и Английската централна банка. За разлика от тях централните банки в Русия и Исландия пристъпиха към поредната си лихвена редукция.

Канадската централна банка остави лихвената ставка за рефинансиране на банките на ниво от 0,5%, а тази по депозитите - на ниво от 0,25%.

Ръководството на институцията очаква бавно и продължително възстановяване на икономиката. От официалната публикация на уебстраницата на банката става още ясно, че тя очаква натрупаните в икономиката излишъци да не позволят на инфлацията да се усили през следващите месеци.

Брутният вътрешен продукт на страната отчете спад от 5,4% на тримесечна база за периода януари – март. Това е най-силното му понижение в рамките на едно тримесечие за последните 18 години.

Годишният ръст на цените се забави до 0,4% през април, което е много под заложеното от банката инфлационно таргет-ниво от 1-3% в средносрочен план.

Малко по-рано днес стана ясно, че разрешителните за строеж в Канада намаляват с 5,4% на месечна база през април, след като отчетоха внушителен месечен ръст от 24,4% през март.

Разрешителните за строеж на жилищни сгради се повишават с 4,1% на месечна база, но не успяват да компенсират силния спад при административните и публичните сгради.

Един щатски долар се разменя срещу 1,1077 канадски долара към 16:40 ч. българско време. В рамките на деня щатският долар поевтинява с 0,23% спрямо канадската валута и с близо 10% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още