IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи спад на трайно безработните в САЩ за тази година

Броят на американците, които получават трайно помощи за безработица, се понижи с 15 хил. до 6,74 млн. души за седмицата до 30 май

16:11 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на трайно безработните в САЩ за тази година

Броят на американците, които получават трайно помощи за безработица, се понижи за първи път от началото на тази година.

Общо 6,74 млн. души са били трайно безработни в рамките на седмицата до 23 май, което е с 15 хил. по-малко в сравнение с предходната седмица.

В същото време новите молби за помощи при безработица се понижиха се трета поредна седмица и отговориха на пазарните очаквания. Общо 621 хил. души са подали за първи път молба за обезщетение през седмицата, приключила на 30 май.

Това е с 4 хил. по-малко в сравнение с предишната седмица и представлява най-ниската стойност на показателя за последния месец. Пазарните очаквания бяха за понижение до 620 хил. спрямо първоначално обявените за седмицата до 23 май 623 хил. молби.

В сравнение със същата седмица на 2008 г. новите молби за помощи при безработица са се увеличили с 68%, а броят на трайно безработните лица се е удвоил.

Четириседмичната средна стойност на молбите за помощи, която е по-надежден показател за тенденциите в пазара на работна сила, защото коригира случайните колебания, също се повиши с 4 хил. до 631 250 молби.

Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4163 щатски долара, като в рамките на деня щатската валута отстъпва съвсем леко спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още