IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ замрази лихвата за четвърти пореден месец

Централната банка ще продължи с програмата за изкупуване на финансови активи за 125 млрд. британски паунда до края на юли

14:23 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ замрази лихвата за четвърти пореден месец

Английската централна банка остави непроменен основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% в унисон с пазарните очаквания. Комитетът за парична политика смъкна основната лихва до половин процент през март и се очаква той да остане толкова до края на тази година.

Централната банка ще продължи да изпълнява своята програма за изкупуване на финансови активи на обща стойност 125 млрд. британски паунда. Операциите на открития пазар трябва да приключат в рамките на следващите два месеца. Това става ясно от официалната публикация на уебстраницата на АЦБ.

Ръководството на банката ще остави под наблюдение параметрите на програмата за изкупуване на финансови активи до края на юли. Това кара някои пазарни анализатори да очакват, че банката може да увеличи стойността на програмата с още 25 млрд. паунда до 150 млрд. паунда.

Последните икономически данни за Великобритания показаха, че драстичният спад на индустриалното производство и потребителското доверие е започнал да се забавя. Въпреки това икономистите остават предпазливи в своите прогнози за възстановяване на икономиката.

Гуверньорът на Английската централна банка Мервин Кинг заяви през май, че операциите за разхлабване на паричната политика ще бъдат разширени до 125 млрд. паунда спрямо първоначално обявените 75 млрд. паунда.

Решението на Английската централна банка бе очаквано от пазарите и не оказа съществено влияние върху валутната търговия. Към 14:20 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6354 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още