IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново потвърждение за поскъпването на жилищата на Острова

Недвижимите имоти поскъпват с 2,6% на месечна база и средната им цена достига 158 565 паунда през май

12:00 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ново потвърждение за поскъпването на жилищата на Острова

Цените на жилищата във Великобритания изненадващо се повишиха през май и отчетоха първото си увеличение за последните четири месеца, което е и най-силното за последната една година.

Недвижимите имоти поскъпват с 2,6% на месечна база и по този начин средната им цена достига 158 565 паунда през май. Това е с около 4 хил. паунда повече в сравнение с предишния месец.

Цените на жилищата се понижаваха в продължение на три последователни месеца и отчетоха месечен спад в интервала 1,8%-2,3%.

На годишна база цените са с 16,3% по-ниски, което е по-малко в сравнение с годишната дефлация от 17,7%, отчетена през април. Средната цена на жилище е с около 25 хил. паунда по-ниска спрямо май 2008 година.

Данните на най-големия ипотечен кредитор във Великобритания – Halifax, се оказаха по-добри от пазарните очаквания за месечна дефлация от 1%. Те надхвърлиха и данните за поскъпването на имотите на финансовата група Nationwide, които показаха месечен ръст от 1,2% през май. От компанията за данни в сектора Hometrack пък отчетоха, че цените на жилищата в Англия и Уелс са се задържали без изменение през май.

От Halifaх предупреждават, че поскъпването не бива да се приема с прекомерен оптимизъм, защото все още липсват стабилни признаци за възстановяване на активността на жилищния пазар.

Новината за изненадващия скок в цените на имотите се отрази добре на британската валута. Към 11:45 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6412 щатски долара спрямо курс от 1,6362 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още