IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заетостта в частния сектор на САЩ намалява с по-слаби темпове

Работните места в частния сектор намаляват с 532 хил. в рамките на месец май, планираните съкращения също се понижават

16:01 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в частния сектор на САЩ намалява с по-слаби темпове

Работните места в частния сектор на САЩ са намалели с 532 хил. в рамките на май, показват данните на консултантската компания Automatic Data Processing (АDP). В същото време планираните от големите компании съкращения отчитат четвърти пореден месечен спад през май и достигат най-ниската си стойност за последните осем месеца.

Отчетът на ADP Employer Services следи месечната промяна в броя на заетите лица във всички отрасли на икономиката, с изключение на публичния и селскостопанския сектор. Броят на съкратените през май служители се оказа малко по-голям от прогнозите на икономисти, които очакваха да бъдат закрити 525 хил. работни места, след като през април бяха освободени 545 хил. работни места.

Неселскостопанските отрасли на икономиката са закрили средно 539 хил. работни места на месец през април и май, което е много по-малко в сравнение със средната стойност от 691 хил. за първите три месеца на годината. Заетостта следи цялостната активност в икономиката и поради това вероятно ще продължи да се понижава и през следващите месеци, се казва в доклада на ADP Employer Services. Все пак темповете ще бъдат по-бавни в сравнение с предишните шест месеца.

Данните на ADP Employer Services се публикуват 2 дни преди подробния отчет на американското правителство за състоянието на трудовия пазар и нивото на заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Мнозинството от пазарните анализатори очакват, че работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката са намалели с 521 хил. през май. Само в производствения сектор се очаква, че са били закрити 150 хил. работни места. По този начин равнището на безработица в САЩ може да се повиши до 9,2% от работната сила през май спрямо 8,9% за април.

Отделни данни на консултантската агенция Challenger Gray & Christmas показаха, че планираните съкращения в големите американски компании намаляват с 16% на месечна база през май. Извадката на компанията, която е специализирана в управлението и развитието на човешки ресурси, показва, че компаниите са освободили над 111 хил. служители през май. Това е най-ниската стойност на показателя за последните осем месеца. Все пак съкращенията са със 7,4% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Данните на Challenger Gray & Christmas не са показателни, защото обхващат малка част от промените в пазара на труда в САЩ през разглеждания месец. Общият брой на планираните съкращения възлиза на 822 хил. от началото на 2009 г., като автомобилният сектор е начело на класацията със 111 хил закрити работни места.

Данните за по-слабия спад в заетостта помогнаха да щатския долар да поскъпне спрямо единната валута. Към 16:00 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4176 долара за евро спрямо 1,4224 един час по-рано.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още