IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активността в сектора на услугите на Острова изненадващо се увеличи

Секторът на услугите има ключово значение за британската икономика, защото генерира близо три четвърти от брутния вътрешен продукт на страната

13:32 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Активността в сектора на услугите на Острова изненадващо се увеличи

Икономическата активност в сектора на услугите във Великобритания изненадващо се повиши през май, което не се е случвало през последните 13 месеца. Индексът на бизнес активността в сектора се увеличи по-силно от очакванията и прескочи разделителната граница от 50 пункта за първи път от април 2008 г. досега.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се увеличи до 51,7 пункта през май в сравнение с 48,7 пункта за април. Данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и доставките се оказаха по-добри от прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст, но ще допускаха, че индексът ще прескочи нивото от 50 пункта.

Най-значително се повишават компонентите, които следят предприемачеството в сектора и оценката на мениджърите за перспективите пред него в следващите шест месеца. Това подхрани надеждата, че икономическият спад ще се забави през текущото тримесечие и страната може да излезе от рецесията преди края на тази година.

Секторът на услугите има ключово значение за британската икономика, защото генерира близо три четвърти от брутния вътрешен продукт на страната.

Малко по-рано стана ясно, че индексът на Nationwide за потребителското доверие в страната се доближава все повече до нивото си отпреди влошаването на икономическата криза преди половин година. Брутният вътрешен продукт на Великобритания отчете спад от 1,9% на тримесечна база за периода януари – март, което е най-силното свиване за последните близо 30 години.

Към 13:20 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,652 щатски долара. От началото на деня британската валута поевтинява съвсем слабо спрямо щатския долар с 0,15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още