IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за сектора на услугите в еврозоната се подобряват

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се увеличава до 44,8 пункта през май, което е най-високата стойност за последните седем месеца

12:17 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакванията за сектора на услугите в еврозоната се подобряват

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите на еврозоната продължи да расте и достигна най-високата си стойност за последните седем месеца през май. Най-значително подобрение отчита показателят, който следи очакванията на мениджърите на компаниите от третичния сектор за следващите шест месеца.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се увеличава до 44,8 пункта през май в сравнение с 43,8 пункта за април. Окончателните данни на изследователския институт Markit се оказаха по-добри от предварително обявените 44,7 пункта.

Тъй като стойност на показателя под 50 пункта сочи спад на икономическата активност, покачването на индекса на този етап може да се тълкува като забавяне на спада. Това е дванадесети последователен месец, в рамките на който индексът остава под нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

Индексът, който следи очакванията на бизнеса за развитието на сектора през следващите шест месеца, се повиши до най-високото си ниво за последните 15 месеца от 59,1 пункта. Това загатва, че икономическият спад в 16-те страни въвели еврото ще бъде по-слаб през текущото тримесечие в сравнение с рекордното свиване на брутния вътрешен продукт през първите три месеца на годината.

Индексът на бизнес активността в сектора отчете ръст в Германия, Франция и Италия, където достигна най-високата си стойност за последните 16, 12 и 27 месеца съответно. Единствено в Испания икономическата активност в сектора на услугите се свива до тримесечно дъно.

Съставният индекс на бизнес активността, който обединява производствения сектор и сектора на услугите, се повиши 44 пункта за май, което е най-високата стойност за последните осем месеца. Пазарните очаквания бяха за малко по-слабо увеличение до 43,9 пункта в сравнение с 41,1 пункта отчетени през април.

Компонентът, който следи заетостта в двата сектора, се повишава съвсем слабо спрямо рекордно ниската стойност от април, което показва, че трудовият пазар тепърва ще абсорбира ефектите от икономическата криза.

Към 11:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4235 щатски долара, което прави дневно понижение на единната валута от близо половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още