IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия успя да избегне рецесията

Пакетът от мерки за борба с кризата за над 12 млрд. австралийски долара е подхранил икономическия ръст

09:26 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия успя да избегне рецесията

Икономиката на Австралия отново започна да расте и по този начин успя да избегне рецесията. Министър-председателят на страната Кевин Руд заяви, че пакетът от мерки за борба с кризата на стойност повече от 12 млрд. австралийски долара е подхранил икономическия ръст.

Брутният вътрешен продукт на Австралия се увеличава с 0,4% през първите три месеца на годината и с 0,4% на годишна база. Пазарните очаквания на икономисти бяха за спад от 0,1% на тримесечна база, след като през последните три месеца на 2008 г. икономиката отчете спад от 0,6%.

Потребителските разходи се увеличават с 0,6 на сто през разглежданото тримесечие, показват данните на австралийското статистическо бюро. За това допринасят ниските лихвени нива и фискалните стимули на държавата, предаде Bloomberg.

Кевин Руд заяви, че без големите правителствени разходи икономиката би се свила с 0,2% през първите три месеца на годината. Австралия единствена сред развитите икономики все още не е изпаднала в рецесия и е страната с най-малък публичен дълг. Все пак трайното нарастване на безработицата би могло да натежи върху по-нататъшното възстановяване на икономиката.

По-рано през тази седмица Австралийската централна банка взе решение да остави основната лихва непроменена на рекордно ниското ниво от 3%.

Австралийският долар поскъпна до 0,8236 щатски долара след данните, което е най-високото ниво за последните осем месеца. Към 9:20 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8237 щатски долара. Поскъпването на местната валута би се отразило негативно на износа, а оттам и на икономическия растеж през текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още