IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планираните продажби на готови жилища в САЩ с най-голям ръст от 8 години

Индексът за броя на подписаните предварителни договори за покупка на имот се повиши за трети пореден месец през април

17:25 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планираните продажби на готови жилища в САЩ с най-голям ръст от 8 години

Планираните продажби на готови жилища в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното през април и отбелязаха трети пореден месечен ръст. Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за покупка на имот, се повиши с 6,7% на месечна база, след като отчете месечен ръст от 2,1% през февруари и 3,2% през март.

Регистрираното през април месечно повишение е най-голямото за последните осем години, предава АР.

Пазарните анализатори очакваха, че показателят ще се повиши много по-слабо с 0,4% на месечна база.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти показаха още, че през април стойността на индекса е с 3,2 процента по-висока в сравнение със същия месец на 2008 г.

Увеличението на планираните покупки на готови жилища може да се обясни лесно с ниските лихви по ипотечните заеми и специалните бонуси, които купувачите на първи имот получават от държавата. Поевтиняването на имотите с просрочени ипотеки също привлича повече купувачи на пазара.

Американското правителство отпуска 8 хил. долара данъчен кредит на всички купувачи на първи имот, които могат да се използват като първоначална вноска при сключването на предварителен договор. Властите на регионално и местно ниво също предоставят различни облекчения при покупката на първи имот.

От Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти очакват, че планираните продажби на готови жилища ще се увеличат със 17% до края на годината и ще достигнат 5,5 млн. единици в сравнение с 4,7 млн. единици през април.

След добрите данни за увеличението на планираните продажби на готови жилища щатският долар поскъпна леко спрямо единната валута. Към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4254 долара спрямо 1,4269 долара преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още