IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производственият сектор в Швейцария забави темпа на своя спад

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши по-силно от очакванията до 39,8 пункта през май

11:18 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производственият сектор в Швейцария забави темпа на своя спад

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Швейцария се повиши за втори пореден месец през май, съгласно данните на Асоциацията за управление на материалите и предлагането (SVME). 

Показателят нараства до 39,8 пункта в сравнение със стойност от 34,7 пункта за април и 55,3 пункта за май 2008 г. Това е най-силното повишение от септември 2005 г. досега, след като индексът се понижаваше в рамките на 15 последователни месеца. Предварителните прогнози бяха за по-слабо повишение до 36,5 пункта.

През февруари индексът на бизнес активността достигна най-ниската стойност в своята 14-годишна история от 32,6 пункта, след което се задържа на това ниво и през март. Индексът остава под нивото от 50 пункта за девети пореден месец, което показва колко силно е засегнат производствения сектор на страната от свиването на потреблението в световен мащаб.

Всички компоненти в състава на индекса отчитат ръст, който е най-отчетлив при показателя за обема на производството, който достига 43,9 пункта. Индексът за нивото на заетостта достига 35,8 пункта, а индексът на новите поръчки се увеличава до 40,1 пункта.

По-рано днес стана ясно, че икономиката на Швейцария се свива с 0,8% през първото тримесечие на годината в сравнение с последните три месеца на 2008 г. На годишна база брутният вътрешен продукт намалява с 2,4 %.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор е важен икономически индикатор, защото предсказва развитието на индустриалния сектор през следващите шест месеца. Стойност под прага от 50 пункта означава, че активността в сектора се понижава.

След новината швейцарската валута успя да поскъпне леко спрямо щатския долар. Към 11:15 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0718 швейцарски франка в сравнение с курс от 1,0730 преди излизането на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още