IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската икономика продължава да се свива

Брутният вътрешен продукт намалява с 0,8% в сравнение с предишното тримесечие и с 2,4% в сравнение със същото тримесечие на 2008 г.

09:39 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската икономика продължава да се свива

Швейцарската икономика се сви за четвърто поредно тримесечие, след като износът намаля значително и местните компании бяха принудени да ограничават своето производство и разходи. Брутният вътрешен продукт намалява с най-бързото темпо за последните 15 години, показват данните на Държавния секретариат по икономика.

Брутният вътрешен продукт намалява с 0,8% в сравнение с предишното тримесечие и с 2,4% в сравнение със същото тримесечие на 2008 г. Пазарните очаквания бяха за по-силен спад на тримесечна база в размер на 1,5% и по-слаб годишен спад от 1,7%.

През последните три месеца на миналата година показателят отчете спад от 0,6% на тримесечна и 0,6% на годишна база. Основен източник на икономическия спад остава износа на стоки и услуги, който намалява с 5,4% на тримесечна база.

Износът на стоки се свива с 6,6% в сравнение с 2,3% спад при износа на услуги. Междувременно вносът остава непроменен в сравнение с предишното тримесечие. Интересно е, че вносът на злато се увеличава и частично компенсира спада във вноса на услуги.

Потребителските разходи се увеличават със скромните 0,1% на тримесечна база. Най-значителен ръст отчитат разходите за здравеопазване и телекомуникации. В същото време разходите за облекло, обзавеждане, транспортни и финансови услуги се понижават. Разходите на правителството нарастват с 1,4% в сравнение с предишното тримесечие.

Инвестиционните разходи на фирмите намаляват с 0,4% на тримесечна база, което е по-слаб спад в сравнение с предишните тримесечия. Инвестициите в оборудване и софтуер продължават да стагнират и отчитат ръст от 0,1%. Разходите в строителния намаляват с 1%. Дефлаторът на БВП се повишава с 1,1% на годишна база.

Швейцарската централна банка понижи основната лихва до 0,25% и започна да изкупува чуждестранна валута, за да обезцени местната валута. По този начин износът, който е основен двигател на икономиката, ще стане по-конкурентоспособен.

Швейцарската валута поевтиня спрямо щатския долар след данните за поредния спад на брутния вътрешен продукт. Към 9:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0727 швейцарски франка в сравнение с курс от 1,0703 един час по-рано. От началото на годината щатският долар е поскъпнал с малко над 0,1% спрямо швейцарската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още