IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри данни за производствения и строителния сектор в САЩ

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши за пети пореден месец, а разходите в строителния сектор изненадващо се повишиха през май

18:10 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добри данни за производствения и строителния сектор в САЩ

Производственият сектор на САЩ забави темпа на своя спад, а разходите в строителния сектор изненадващо се повишиха през май.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши за пети пореден месец и достигна 42,8 пункта през май в сравнение с 40,1 пункта за април. Това е най-високата стойност на барометъра на фабричната активност от септември миналата година досега.

Данните на Института за управление на предлагането се оказаха по-добри от пазарните очаквания за ръст до 42,2 пункта. Все пак индексът остава под разделителното ниво от 50 пункта за 16-ти пореден месец, което е знак за намаляване на бизнес активността в сектора.

Най-показателна е промяната на компонентът, който следи новите поръчки. Той прескача нивото от 50 пункта и достига 51,1 пункта през май, което означава, че новопостъпилите поръчки се увеличават. Същевременно индексът, който отразява цените на продукцията, се повиши до 43,5 пункта след като през предишния месец достигна 32 пункта.

Отделни данни на статистическото бюро в САЩ показаха, че разходите за строителни проекти са се увеличили изненадващо с 0,8% на месечна база през април. Това е най-силното месечно увеличение на показателя от август миналата година досега.

Пазарните очаквания бяха за спад на разходите в строителния сектор с 1,6%, след като те се понижиха с 0,4% за предишния месец. Най-силно нарастват разходите за частно жилищно строителство. В същото време разходите за обществено строителство се понижават.

По-рано днес стана ясно, че личните разходи на домакинствата намаляват с 0,1% на месечна база през април, след като отчетоха 0,3% ръст през март.

След данните за увеличаването на разходите в строителния сектор и новите поръчки в производствения сектор, щатският долар поскъпна спрямо еврото. Към 18:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4151 долара спрямо курс от 1,4221 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още