IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на канадската икономика за последните 18 години

Брутният вътрешен продукт намалява с 5,4% за първото тримесечие на годината, което е най-силният спад от 1991 г. досега

17:25 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на канадската икономика за последните 18 години

Канадската икономика се сви с най-силен темп за последните 18 години през първото тримесечие на годината. Понижението на потребителските разходи в САЩ принуди местните компании да ограничават своето производство и доведе до силен спад в износа на страната.

Брутният вътрешен продукт на Канада намалява с 5,4% за периода януари-март, след като отчете спад от 3,7% за предишното тримесечие. Все пак данните на статистическото бюро се оказаха по-добри от пазарните очаквания за свиване на БВП с 6,5%. В рамките на месец март стойността на произведените в икономиката стоки и услуги се понижава с 0,3% спрямо февруари, когато БВП се понижи с 0,1%.

Разходите на компаниите намаляват с рекорден за последните 26 години темп. Инвестиционните разходи на бизнеса намаляват с 24% на годишна база, а складовите запаси достигат най-ниската си стойност за последните 27 години.

За първи път икономиката отчита спад за две последователни тримесечия от 1991 г. досега. Икономистите очакват, че осмата по големина икономика в света ще продължи да се свива и през текущото тримесечие и ще започне да се възстановява през следващото.

Най-силно се понижава активността в производствения сектор, воден от автомобилната индустрия. Потребителските разходи отчитат спад от 1,6% на годишна база, което е по-малко в сравнение със спада от 3,1% за предишното тримесечие. Износът намалява с 30,4% на годишна база, а вносът - с 38%.

Понижението на складовите запаси допринася за 1,1 процентен пункт от спада на БВП. Единствено правителствените разходи успяват да отчетат ръст и добавят 0,1 процентен пункт към БВП.

Канадската централна банка намали основната лихва до 0,25%, за да стимулира икономиката, и е готова да започне да изкупува дългови книжа, ако условията продължат да се влошават. Безработицата в страната достигна 8% през април, което е най-високата стойност за последните осем години. В същото време продажбите на съществуващи жилища отчетоха ръст за първи път за последните пет години, предаде Bloomberg.

Отделен доклад на канадската статистическа служба показа, че цените на индустриалните стоки и на суровите материали се понижават с 0,5% на месечна база през април.

След новината за по-слабия от очакваното спад на БВП канадската валута поскъпна до 1,0835 канадски долара за 1 щатски долар към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още