IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ може да прибегне до "стерилизирана интервенция"

Неяснотите около програмата на Европейската централна банка за изкупуване на обезпечени облигации за 60 млрд. евро се запазват

17:49 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ може да прибегне до "стерилизирана интервенция"

Европейската централна банка ще похарчи около 60 млрд. евро за покупката на обезпечени облигации. Това потвърди днес президентът на централната банка Жан-Клод Трише, който бе цитиран от Ройтерс.

От неговите думи става ясно, че програмата на централната банка за изкупуване на активи има за цел да подпомогне един от най-важните и най-засегнати сегменти на пазара на ценни книжа. Това означава, че целта на ЕЦБ не е да увеличава паричната маса, а по-скоро да облекчи състоянието на определен сегмент от пазара на ценни книжа.

Жан-Клод Трише не уточни кои ценни книжа ще участват в програмата, кога ще започне изкупуването и дали покупките ще бъдат "стерилизирани". Интервенцията на една централна банка е "стерилизирана" тогава, когато покупката на един актив се неутрализира с продажбата на друг. По този начин не се увеличава общата ликвидност в икономиката, а само тази в определен сегмент на финансовия пазар.

Пазарните участници очакват с нетърпение ключови детайли за същината на програмата. Липсата на информация може да означава, че Управителният съвет на централната банка все още не е стигнал до консенсус. В случай че ЕЦБ избере варианта на стерилизираната интервенция, напрежението върху активите, които избере да продава, може да се увеличи значително.

Жан-Клод Трише допълни, че световната икономическа обстановка остава много трудна и непредсказуема. Според него правителствата трябва много бързо да прилагат на практика взетите решения за борба с нестабилността на пазара. Той намира за окуражаващи последните данни за развиващите се икономики в Азия, но предупреди, че е прекалено да се говори за край на рецесията.

Следващата седмица се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка, както и важна пресконференция на ръководството, която ще разкрие подробности за програмата за изкупуване на активи. Пазарът прогнозира, че основната лихва в еврозоната ще остане на ниво от 1%.

Единната валута поскъпва с над 1,4% спрямо щатския долар днес до 1,4142 долара за едно евро към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още