IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие във Великобритания остава стабилно

Индексът на потребителското доверие във Великобритания, изчисляван от института GFK, остана на ниво от -27 пункта през май

11:04 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие във Великобритания остава стабилно

Индексът на потребителското доверие във Великобритания, изчисляван от института GFK, се задържа на най-високото си ниво за последните 11 месеца през май. В същото време отрицателната му стойност предупреждава, че домакинствата продължават да бъдат песимистично настроени относно икономическата обстановка.

Показателят остана на ниво от -27 пункта за втори пореден месец. Това показва, че оценката на британските домакинства за текущите условия, както и очакванията им за развитието на икономиката през следващите месеци, не са се променили. Изследването на института GFK се провежда сред 2 хил. британски домакинства всеки месец.

Данните на института GFK се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за леко повишение на индекса до -25 пункта, след като той започна да се повишава през февруари и достигна -27 пункта през април. Новините за разпространението на свински грип в страната в началото на май може да са попречили за ново нарастване на стойността му.

Оценката за финансовото състояние през следващите месеци се повишава с 2 базисни пункта до -1 пункт. Междувременно оценката за икономическите условия през следващите 12 месеца се влошава.

Британската лира поскъпва спрямо щатския долар и към 10:55 ч. българско време се разменя срещу 1,6048 долара. За това помогна новината на Nationwide Building Society за изненадващото поскъпване на жилищата през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още