IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст в износа на Швейцария увеличи значително търговския излишък

Експортът на алпийската държава е скочил с 8,3 на сто през април, а вносът се е понижил отново

11:54 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст в износа на Швейцария увеличи значително търговския излишък

Излишъкът по търговския баланс на Швейцария е отчел силен ръст през април, показват данните на националната статистика. Неговата стойност за месеца е достигнала 2,56 млрд. франка, след като през март положителното салдо възлезе на 0,15 млрд. франка.

Нарастването на излишъка се дължи на засилване на износа от алпийската държава. На месечна база той е скочил с 8,3 на сто до 15,46 млрд. франка, след като през март отчете понижение от 6,6 на сто. Въпреки това обаче износът се движи с понижение от 17,5 на сто спрямо април миналата година.

В същото време вносът продължава да намалява и след спад от 5,1 на сто през март, април е донесъл свиване от още 0,3 на сто до 12,89 млрд. франка. На годишна база импортът в Швейцария е намалял с 24,9 на сто.

Днес швейцарският франк се движи с минимално понижение от 0,2 на сто спрямо долара и двете валути се търгуват по курс 1,0917 USD/CHF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още