IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в САЩ се върна шест години назад

Цените на недвижимите имоти в САЩ отчетоха рекорден спад от 19,1% на годишна база през първото тримесечие на тази година

17:11 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в САЩ се върна шест години назад

Цените на недвижимите имоти в САЩ отчетоха рекорден спад през първото тримесечие на годината. Това изпари надеждите за възстановяване на жилищния сектор, които бяха подхранени от лекия спад на дефлацията през февруари.

Цените на еднофамилните жилища се понижават с 19,1% на годишна база за периода от януари до март, съгласно данните публикувани от агенциите S&P/Case Shiller. Това е най-силният темп на дефлация от началото на изчислението на показателя преди 21 години. По този начин цените на жилищата се връщат на нивата си от края на 2002 г.

Съставният индекс S&P/Case-Shiller Composite 20, който измерва цените на еднофамилните къщи в 20 мегаполиса в САЩ, отчита спад от 2,2% през март на месечна и 18,7% на годишна база. Цените на жилищата се понижават с 32,2% в сравнение с пика от средата на 2007 г.

Анализаторите очакваха дефлацията да продължи да се забавя и да достигне 18,4% през март, в сравнение с 18,7% годишен спад за февруари.

Според Дейвид Блицер, който оглавява комитета, отговорен за изчислението на индекса, на този етап липсват доказателства, които да сочат възстановяване на жилищния сектор.

По-тесният индекс S&P/Case-Shiller Composite 10, който следи цените на еднофамилните къщи в десет метрополисни региона в САЩ, се понижи с 2,1% в рамките на март и с 18,6% на годишна база. Най-силно поевтиняват недвижимите имоти във Феникс и Лас Вегас, където дефлацията възлиза съответно на 36% и 31%.

След мрачните данни за жилищния сектор в САЩ щатската валута поевтиня до 1,3884 долара за едно евро, в сравнение с курс от 1,3925 преди новината. Към 16:58 ч. българско време единната валута навакса по-голямата част от загубеното и се разменя срещу 1,3927 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още