IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осми пореден месечен спад на индустриалните поръчки в еврозоната

Стойността на новите производствени поръчки намалява с 26,9% на годишна база в сравнение с годишен спад от 34,2% през февруари

13:39 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Осми пореден месечен спад на индустриалните поръчки в еврозоната

Индустриалните поръчки в еврозоната се понижиха за осми пореден месец през март, но все пак с по-малък темп в сравнение с предишните два месеца.

Стойността на новите производствени поръчки намалява с 26,9% на годишна база в сравнение с годишен спад от 34,2% през февруари. Ако се изключат поръчките за транспортно оборудване, индустриалните поръчки намаляват с 26,6% на годишна база.

Понижението на показателя се дължи в най-голяма степен на поръчките за капиталови стоки, които отчитат най-силния си годишен спад за последните две години.

На месечна база производствените поръчки отчитат спад от 0,8%, след като през февруари останаха непроменени.

Пазарните очаквания бяха за понижение от 0,8% на месечна база и по-силен годишен спад от 30,6%. Забавянето на темпа на понижение може да е ранен сигнал за това, че най-тежкият момент от икономическата криза в Европа е отминал.

Брутният вътрешен продукт на 16-те страни от еврозоната се сви с 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на годината, което е четвъртият пореден тримесечен спад. Това е най-силният икономически спад в рамките на последните 13 години.

Отделни данни на Евростат показаха, че отрицателното салдо по текущата сметка на еврозоната намалява до 6,5 млрд. евро в сравнение със 7,8 млрд. евро през февруари.

Най-голямо е отрицателното салдо по сметката „Текущи трансфери“, което възлиза на 7,6 млрд. евро. То е частично компенсирано от излишъка от търговията с услуги в размер на 2 млрд. евро.

Еврото продължава да поевтинява и към 13:30 ч. българско време дневният спад спрямо щатската валута се увеличава до близо 0,9 процента. Едно евро се разменя срещу 1,3890 щатски долара, което е с 1 цент по-малко в сравнение с курса от 1,3970 към 9:30 ч. местно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още