IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в Швейцария се понижават

Индексът на швейцарската банка UBS се понижава до 0,92 пункта през април и по този начин потвърждава трайния негативен тренд

11:16 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в Швейцария се понижават

Индексът на швейцарската банка UBS, който измерва потребителските разходи в страната, не успя да продължи възходящото движение от предишния месец и отново отчете спад през април. Междувременно данните на швейцарския статистически офис показаха, че заетостта във вторичния сектор на икономиката намалява през първото тримесечие на годината.

Индексът на потребителските разходи на UBS се понижава до 0,92 пункта през април спрямо 0,99 пункта за март. За седми пореден месец показателят остава под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта. Това потвърждава трайния негативен тренд в потреблението на домакинствата през последните месеци.

Стойността на индикатора на банката UBS се базира на 5 компонента, които измерват поведението на потребителите в Швейцария. Той включва продажбите на нови автомобили, тенденциите в продажбите на дребно, индекса на потребителското доверие, нощувките в хотели, както и разходите, направени чрез кредитни карти, издадени от UBS.

Понижението на показателя през април е продиктувано в най-голяма степен от спада в регистрациите на нови автомобили, които намаляват с близо 13% на годишна база. Индексът на потребителското доверие, както и броят на нощувките на местни жители в хотели, също допринасят за влошаването на измерителя.

В същото време по-високата активност в сектора на търговията на дребно компенсира частично отрицателния ефект на останалите компоненти. Засилването на икономическата криза в страната обаче се очаква да доведе след себе си ръст на безработицата, което ще има отрицателен ефект върху потребителските разходи.

От друга страна понижението на потребителските цени и поевтиняването на енергийните източници ще увеличи покупателната сила на домакинствата, а оттам и техните разходи. След като потребителските разходи се понижиха с 1,7% през миналата година, UBS все пак очаква минимален ръст от 0,4% през тази година.

Отделни данни на Федералния статистически офис в Швейцария показаха, че заетостта в производствения и търговския сектор на икономиката намалява с 0,4% на годишна база през първите три месеца на годината. Същевременно заетостта в сектора на услугите се увеличава с 1,3% и по този начин нивото на заетост се увеличава с 0,8%. Броят на заетите в икономиката лица достига близо 3,96 млн. души в сравнение с 3,93 млн. души през първото тримесечие на 2008 г.

След новините швейцарската валута се обезцени с повече от 0,6% спрямо щатския долар. Към 11:05 ч. българско време валутната двойка USD/CHF се котира при нива от 1,0885 франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още