IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Индикаторът за бизнес климата в Германия, който се изчислява от изследователския институт IFO, се повишава до 84,2 пункта през май

12:14 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Доверието на бизнеса в Германия се увеличава за втори пореден месец през май, което загатва, че може да се очаква забавяне на икономическия спад през втората половина на годината. Оценката на мениджърите за текущите условия се понижава, но в същото време очакванията им за следващите шест месеца се подобряват.

Индикаторът за бизнес климата в Германия, който се изчислява от изследователския институт IFO, се повишава до 84,2 пункта през май в сравнение с 83,7 пункта през април. Пазарните очаквания бяха за по-голямо повишение на индекса до 85 пункта.

Индикаторът за икономическите очаквания се увеличава от 83,9 пункта през април до 85,9 пункта през май. Оценката за текущите условия намалява от 83,5 пункта за април до 82,5 пункта за май.

Най-значително се подобряват очакванията на немските производители за износа и заетостта в сектора през следващите месеци. Местните производители, както и търговците на едро и дребно смятат, че икономическите условия ще стават по-благоприятни. Междувременно очакванията на мениджърите на строителни компании продължават да се влошават.

Индексът на изследователския институт IFO е един от ключовите индикатори за състоянието на най-голямата икономика в еврозоната. Той се базира на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на немски компании.

Един час след публикуването на данните еврото поевтиня с 0,1% спрямо щатския долар и към 12:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3971 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още