IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската централна банка очаква подобрение на икономиката

Рязкото свиване на БВП с 15,2% през първото тримесечие ще съвпадне с най-лошия период от кризата, смятат от банката

09:38 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка очаква подобрение на икономиката

Японската централна банка (ЯЦБ) завиши прогнозата си за икономическото развитие на страната за първи път от 2006 г. досега, предаде Ройтерс. В същото време ръководството на банката единодушно взе решение да запази основната лихва непроменена на ниво от 0,1%.

ЯЦБ смята, че рязкото свиване на брутния вътрешен продукт с 15,2% на годишна база през първото тримесечие ще съвпадне с най-лошия период от кризата. От банката очакват темпът на влошаване на икономическите условия да започне да отслабва постепенно, което ще позволи на икономиката да се стабилизира.

Преди няколко месеца ЯЦБ прогнозираше продължително и силно свиване на икономиката, но вече гледа по-оптимистично, защото се наблюдават признаци за стабилизиране на износа и на производството в края на първото тримесечие на годината.

Банката е решена да направи всичко възможно, за да постави основите за възстановяване на икономиката на фона на ценова стабилност. Централната банка реши да приема и облигации, деноминирани в чужда валута, като обезпечение по кредити, за да се улесни достъпът до кредитиране.

Това подсказва, че ЯЦБ е по-склонна да разшири обхвата на експанзивната си парична политика, след като рецесията се разпространи и сред домакинствата, което ще доведе след себе си и ограничаване на потребителските разходи и опасност от дефлация.

Гуверньорът на ЯЦБ Масааки Ширакава се опасява, че дефлацията може да достигне 1,5% през тази година и ще продължи да се засилва и през следващата, въпреки че икономиката ще започне да се възстановява.

Японската валута се търгува при нива от 94,26 йени за един щатски долар към 9:30 ч. българско време в сравнение с 94,23 йени за долар преди новината. Няколко часа преди това японската валута достигна деветседмичен връх от 93,93 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още