IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на индекса на водещите индикатори в САЩ

Индексът на водещите индикатори в САЩ се повиши по-силно от очакванията през април и отчете ръст от 1% на месечна база

17:56 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на индекса на водещите индикатори в САЩ

Индексът на водещите индикатори в САЩ се повиши по-силно от очакванията през април и отчете ръст от 1% на месечна база. Това е първото увеличение на показателя в рамките на последните седем месеца и е най-силното за последната година и половина, съгласно данните на Конферентния борд.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо увеличение на индекса с 0,7% на месечна база, след като той отчете спад от по 0,2% през февруари и март.

Индексът на водещите индикатори комбинира 10 показателя, които прогнозират състоянието на щатската икономика. В него влизат потребителски очаквания, разрешителни за строеж, молби за помощи при безработица, стойност на борсовия индекс S&P 500, парично предлагане M2. Той е барометър за състоянието на американската икономика през следващите 3 до 6 месеца.

Покачването на седем от компонентите на индекса успява да компенсира влошаването на останалите три. Поскъпването на акциите в състава на S&P 500, намаляването на разликата между лихвените нива по 10-годишните държавни облигации и ОЛП, както и подобряването на потребителските очаквания допринасят в най-голяма степен за увеличението.

Първоначалните молби за помощи при безработица, средната продължителност на работната седмица и нарастването на доставките също имат положителен ефект. Същевременно по-голямото парично предлагане, намаляването на новите разрешителни за строеж и на промишлените поръчки за капиталови стоки оказват негативно влияние.

В същото време индексът на съвпадащите индикатори продължава да се понижава и отчита месечен спад от 0,2%, главно под натиска на нарастващата безработица и свиването на индустриалното производство. Индексът на изоставащите индикатори от своя страна се понижава с 0,5% и успява да забави своя спад, който започна в средата на 2007 г.

Към 17:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3783 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още